Nogle virksomheder klarer det rigtig godt, og man kan ende med at have mange penge i selskabet, hvis driftsvirksomheden altså er et selskab. Når man har et selskab, er der kun risiko i de penge, der er i selskabet, og jo flere penge det drejer sig om, jo større er risikoen. Har man en del eller mange penge i sit selskab, kan man overveje at stifte et holdingselskab.

Uhensigtsmæssigt at holde mange penge

De penge, man har i sit selskab, kan tages ud på nogle forskellige måder. Man kan for eksempel lave en lønseddel til sig selv, hvor der så vil være et skattetræk. Man kan også lave et udbytte. Det betyder, at man få penge udbetalt, efter at årsregnskabet er gjort op. Begge dele har fordele og ulemper. Lige meget hvad, kan man komme til at betale en stor sjat penge til staten.

Tager man pengene ud som løn, og drejer det sig om en god sjat, så kan man ende med at betale topskat, og dermed trækker skat mange procent af pengene. Tager man det ud som udbytte, er der først en beskatning på selve firmaets kapital, og derefter er der en beskatning på de penge man trækker ud. På den måde kan man ende med at betale mere, end hvis det er topskat.

holdingselskab

Sikrer sine penge på anden vis

Man kan nogle gange være nervøs for at have pengene stående i selskabet, hvis man for eksempel frygter at komme ud for en retssag, hvor det er pengene, der sættes over styr. Ønsker man at trække penge ud, fordi man gerne vil sikre dem, kan det gøres som nævnt ovenfor, dog med en stor skatteprocent. Men der er også andre muligheder, for at gøre det mere trygt.

Man kan lade sit firma eje af et andet firma. Det firma, der ejer et andet firma, kaldes for et holdingselskab. Altså at de holder andre firmaer. Et holdingselskab er altså bare et firma, der ejer anparter i et andet. Strukturen kan både være anpart og invest. Fordelen ved denne form, er at man kan udbetale penge til holdingselskabet, uden at der skal betales skat.

Flyt pengene uden skattesmæk

Når der skal udbetales nogle penge til holdingselskabet, så foregår det ved, at man først betaler de 22% i selskabsskat i selve firmaet. Derefter må man udbetale penge til holdingselskabet, og det er skattefrit. Så man har altså flyttet penge et led op, og man slipper dermed for risikoen i det firma i nederste led. Holdingselskabet er den øverste styreenhed, og der kan man samle sine aktiver.

Pointen med holdingselskabet er altså, at man kan flytte sit overskud, så man fjerner de penge for den risiko, der kan være, ved at de ligger i en driftsvirksomhed, som kan gå konkurs eller komme for en retssag. En anden pointe er, at holdingselskabet kan indeholde flere driftsselskaber, så de ikke er bundet af hinandens risiko, og man dermed er bedre sikret, hvis man vil afprøve nye koncepter.