Gouache maling, akryl, olie eller akvarel. Det er bare nogen af de muligheder du har. Før du vælger gouache maling, akryl, olie eller akvarel, bør du overveje hvad det er for et udtryk du vil opnå med dit maleri og her kan du få mere inspiration til dit næste kunstprojekt: https://www.altifarver.dk/kunstnerartikler/farver/akvarelfarve/gouache-224320. Det forskellige slags maling giver dig mange muligheder indenfor gouache maling, akryl, olie eller akvarel, så læs med her og bliv klogere på de forskellige typer maling.

Gouache maling

Gouache maling har ud over det oprindelige pigment et ekstra hvidt pigment. Det hvide pigment gør farven dækkende. Hvis du ikke kender til gouache maling kan du sammenligne det lidt med plakatmaling. Begge indeholder lim og er heldækkende. Udtrykket bliver et dækkende, men mat udtryk. Gouache maling egner sig godt til illustration og andet som skal være korrekt i sit udtryk.

Akrylmaling

Akrylmaling er en stor mundfuld. Akrylmaling beholder sit udtryk. Det tørrer i den position det er påført. Vil du have synlige penselstrøg eller spatelspor, så er det Akryl maling du skal gå efter. Akrylmaling er en stor mundfuld fordi det findes i et utal af varianter. Nogen med højglans og nogen uden. Det du skal gå efter er indholdet af pigment. Altså hvor stort indholdet af pigment rent faktisk er. Du kan ikke altid regne med prisen. God farve og høj pris hænger ikke altid sammen. Akrylmaling tager ikke lang tid om at tørre.

Oliemaling

Oliemaling er længe om at tørre. I mange år har olie været det rigtige. Hvis et maleri ikke var malet i olie var det ikke ægte. Sådan er det heldigvis ikke længere. Alle medier kan overfladebehandles så deres udtryk bevares. Olie er svært at arbejde med og som med akryl skal man holde øje med malingens kvalitet.

Akvarel maling

Modsat gouache maling har akvarel ikke det hvide pigment i sig. Akvarel er den rene farve plus vand. Udtrykket bliver transparent. Modsat gouache maling har akvarel ikke den heldækkende effekt.

En simpel blyant

En simpel blyant eller et stykke kul, kan somme tider være alt hvad du behøver for at udtrykke det der var din intention. En blyant sidestilles ofte med begyndelsen til det hele. En simpel blyant er det redskab som du laver den allerførste skitse med.

Fra skitse til færdigt maleri

Det foregår ofte sådan at du mærker en følelse eller ser et motiv i dit hoved. En simpel blyant tryller sig frem i din hånd. Skitse nummer et, fanger det måske ikke. Måske laver du ti skitser. Måske endnu flere. Så kommer der pludselig en skitse som er den rigtige. Gouache maling, akryl, olie eller akvarel bliver næste udfordring. Mange kunstnere starter i akvarel, fordi det er en forholdsvis hurtig teknik. Akvarellen bliver til flere, som sådan set også er skitser. Igen er der en enkelt som stikker ud. den har fanget det du vil udtrykke. Så kommer kopiprocessen. Det store arbejde med at få det rette med fra skitsen og over på lærredet. Egentlig er det en kopi. Kun en gengivelse af den oprindelige skitse. En sjælden gang sker det at selve skitsen, udført med den simple blyant, er selve det eftersøgte motiv.